taggsystem

Taggsystem – den mest populära formen av passersystem

I dagens digitaliserade miljö har passersystem utvecklats från att vara enkla mekaniska låsanordningar till att bli avancerade säkerhetslösningar. Bland dessa tekniker har ett särskilt system blivit särskilt populärt: taggbaserade passersystem. Men hur funkar egentligen en sådan tagg eller ”bricka”? I grund och botten är det en liten enhet, ofta i form av ett plastinkapslat chip, som kommunicerar trådlöst med en läsare. När användaren håller sin tagg nära läsaren, identifieras denna unika kod och passagen beviljas – eller nekas – beroende på systemets inställningar. Denna enkelhet i användning, kombinerad med hög säkerhet och skalbarhet, har gjort taggsystem till den mest spridda lösningen för tillträdeskontroll inom såväl kommersiella fastigheter som offentliga miljöer och flerbostadshus.

Taggarna tar täten!

Sett till användningsfrekvens så är passersystem med taggar och brickor idag den absolut vanligaste lösningen för kontrollerad tillgång till byggnader. Detta gäller inte bara för kontorsmiljöer, utan även för flerbostadshus, skolor, offentliga lokaler, förråd och garage. Enligt flera branschundersökningar från europeiska säkerhetsorganisationer, har över 60 % av nyinstallerade passagesystem i de flesta miljöer någon form av tagg- eller kortbaserad lösning. Här i Sverige är siffran sannolikt ännu högre, mycket tack vare att systemet ofta kombineras med andra digitala funktioner – som porttelefoner, tidstyrning och loggning.

Taggsystemets popularitet kan härledas av att det både är användarvänligt och underhållsmässigt smidigt. Det kräver ingen fysisk nyckel i klassisk bemärkelse, vilket utesluter problem med nyckelkopiering och borttappade nycklar som kan kompromettera hela säkerheten. I stället kan en förlorad tagg snabbt spärras digitalt.

Vi förklarar tekniken bakom taggar, brickor och kort

Taggar, ofta kallade RFID-taggar (Radio Frequency Identification), fungerar genom induktiv kommunikation mellan en passiv enhet (själva taggen) och en aktiv komponent (läsaren). Det vanligaste är att taggen innehåller ett så kallat MIFARE- eller EM4102-chip. Dessa chip är konfigurerade med en unik identifieringskod som läsaren känner igen via radiovågor – vanligtvis i frekvensområdet 125 kHz (för EM4102) eller 13,56 MHz (för MIFARE).

När en användare för taggen nära läsaren aktiveras ett elektromagnetiskt fält som driver chipet temporärt – detta möjliggör kommunikation utan batteri. Läsaren skickar sedan koden till ett centralt system eller en lokal styrenhet, som avgör om tillträde ska ges. Denna process sker på mindre än en sekund, dvs. realtid.

Systemet kan också programmeras med scheman, till exempel att en viss tagg endast gäller under kontorstid, eller att passagen kräver dubbla autentiseringar i känsliga områden (t.ex. tagg + kod).

de flesta taggar är passiva och kräver inget eget batteri utan får sin ström ifrån läsaren
De flesta taggar är passiva och kräver inget eget batteri, utan får sin ström ifrån läsaren.

Kuriosa: Såhär mycket kostar en ny tagg

Kostnaden för att ersätta en förlorad tagg varierar beroende på systemets tillverkare, vilken typ av tagg som används, och hur administrativt det är att lägga till en ny tagg i systemet. Generellt ligger dock priset på mellan 50 och 200 kronor per tagg för dig som ska använda den.

För fastighetsägare som administrerar större bestånd och har avtal med leverantörer och tillverkare av passersystem, kan kostnaden per enhet sjunka avsevärt vid större volymer. Vissa system tillåter dessutom att fastighetsägaren själv programmerar nya taggar, vilket minskar kostnader och tidsåtgång vid förlust.

För användaren kan avgiften ibland även inkludera en administrationskostnad om det är exempelvis en bostadsrättsförening som hanterar spärr och tilldelning. I sådana fall kan en ny tagg kosta upp till 300 kr, särskilt om det krävs personligt besök eller identifiering.

Fördelar med passersystem som använder taggar, alias taggsystem

Tagglås, eller taggsystem, har, som du troligtvis redan känner till, en rad med fördelar som gör dessa system särskilt lämpade för modern fastighetsförvaltning och säkerhetsrutiner. Dessa positiva egenskaper med tekniken summerar vi till bl.a.:

Enkel hantering
En tappad tagg kan spärras omedelbart och ersättas utan att behöva byta ut hela låssystemet, till skillnad från traditionella nycklar.

Säker loggning
Varje passage registreras, vilket möjliggör spårbarhet och kontroll över vem som varit var – och när. Kanske bra om det blir inbrott!?

Tillfälliga behörigheter
Det är lätt att ge tillgång till t.ex. hantverkare, vikarier eller besökare med temporära taggar.

Kombination med andra system
Taggar kan kombineras med porttelefoni, hissstyrning, larmaktivering, och smarta hem-funktioner.

Ingen mekanisk slitning
Eftersom det inte sker någon fysisk vridrörelse som i ett lås minskar, slitage på systemet överlag.

Låg energiförbrukning
Både taggar och läsare är designade för att vara mycket energieffektiva.

Därutöver upplevs systemet ofta som smidigt av användaren. Man behöver inte fumla med nycklar utan kan bära taggen på nyckelknippa, i fickan eller i ett armband.

Eventuella nackdelar?

Fastän de många fördelarna med taggbaserade passersystem, finns det också vissa potentiella svagheter som bör beaktas, särskilt vid större installationer eller i miljöer där redundans är avgörande. En teknisk sårbarhet uppstår framförallt i äldre system som använder okrypterad eller föråldrad RFID-teknik. Dessa kan i vissa fall kopieras eller manipuleras av personer med rätt utrustning, särskilt om systemen inte har uppdaterats sedan installation.

En annat viktig aspekt är beroendet av elektricitet. Vid ett strömavbrott kan passersystemet bli obrukbart om det inte finns en lösning för reservkraft eller ett manuellt sätt att ta sig förbi spärren. I sådana fall finns en risk för att personer kan bli inlåsta eller inte komma in i byggnaden, vilket kan få allvarliga konsekvenser i vissa verksamheter.

Vidare innebär införandet av ett taggsystem en viss startkostnad. Det krävs investering i läsare, centralenhet, kablage, programvara och taggar – samt installation och eventuellt driftavtal såklart. För stora fastigheter eller organisationer med många dörrar kan detta bli en märkbar post i budgeten.

Därtill finns ett administrativt behov som inte bör underskattas. För att säkerställa att rätt personer har rätt behörighet krävs löpande uppdatering av tagglistor, särskilt vid personalomsättning, inflyttningar eller andra förändringar. Den mänskliga faktorn spelar alltså fortfarande en viktig roll för säkerhetsnivån.

Siste men inte minst, så finns det ju faktiskt en psykologisk aspekt som inte bör förbises. Vissa användare känner sig mer trygga med traditionella nycklar än med elektroniska lösningar, särskilt om tekniken upplevs som abstrakt eller komplicerad. Om en tagg förloras och detta inte upptäcks i tid finns det också en risk att obehöriga kan få tillträde, även om möjligheten att spärra en tagg snabbt ofta väger upp denna risk.

Populära användningsområden

Taggbaserade passersystem har en bred användning i både offentliga och privata miljöer, faktum år att passerkontroll av denna typ förekommer överallt i vårt samhälle, du stöter säkert på det dagligen:

Flerbostadshus
Trappuppgång, portar, cykelrum, förråd, tvättstugor. You name it!

Kommersiella fastigheter
Företag, kontorsdörrar, hissar, teknikrum.

Skolor och förskolor
Säker inpassering för personal, och sedermera spärr för obehöriga.

Industriområden
Kombineras ofta med grindar och övervakning.

Logistikterminaler
För passagekontroll av lastzoner och personal.

Vård och omsorg
Främst för säkerhetszoner och läkemedelsrum, men även för personalingång givetvis.

Parkeringsgarage
För att kombinera fordonstillträde med personinpassering.

Det är särskilt effektivt med tagglås i miljöer där flera personer behöver access (åtkomst) vid olika tider, utan att man vill kompromettera med säkerheten.

taggläsare till bostadsområdets gemensamma tvättstuga här kan man både få åtkomst och boka tvättid med en och samma tagg hur smidigt som helst va
Taggläsare till bostadsområdets gemensamma tvättstuga – Här kan man både få åtkomst och boka tvättid med en och samma tagg, hur smidigt som helst va!?

Andra passagesystem utöver brickor och taggar

Taggsystem är bara ett av flera tillgängliga passersystem. Några andra vanliga alternativ inkluderar:

Kodlås
Kräver att användaren slår in en PIN-kod. Enklare att hantera men också mer sårbara om koden sprids.

Kortläsare (magnetband eller chip)
Används ofta i hotell och äldre kontorsmiljöer, men håller på att ersättas av tagg- eller mobilbaserade lösningar.

Biometriska system
Fingeravtryck, iris (ögon) eller ansiktsigenkänning. Mycket säkra men dyrare och ibland känsliga för miljöpåverkan.

Mobilbaserade system
Använder appar eller Bluetooth/NFC för att öppna dörrar. Flexibla men beroende av fungerande telefoner och internet (Wi-Fi eller 4G/5G).

Fjärrstyrning
Via porttelefoner (Intercoms) eller mobilappar, särskilt vanligt vid entréer med kamera.

De olika systemen kan också kombineras i ett så kallat multifaktor-autentiseringssystem där exempelvis både tagg och kod krävs för att passera.

Passerkontrollsystem vs traditionella nyckellås

Den stora vinsten med elektroniska passersystem – oavsett om de är tagg-, kod- eller appbaserade – är kontroll och flexibilitet. Till skillnad från nyckellås som är binära (öppen eller stängd) kan digitala system:

– Tilldela olika behörigheter till olika personer.
– Spärra tillträde omedelbart vid behov.
– Logga passagehändelser och tider.
– Begränsa access beroende på veckodag eller klockslag.
– Kombineras med andra säkerhetssystem (larm, kameror, dörrstyrning).

Dessutom slipper man problemet med nyckelkopior i omlopp och låscylindrar som behöver bytas. Det innebär både ökad säkerhet och minskade långsiktiga kostnader.

denna BRF är sen på bollen för här finns inget passersystem i traditionell mening utan istället rör det sig om traditionella nycklar dock sitter där elslutbleck vilket låser dörren per automatik under kvällstid
Denna BRF är sen på bollen, för här finns inget passersystem i traditionell mening, utan istället rör det sig om traditionella nycklar – Dock sitter där elslutbleck vilket låser dörren per automatik under kvällstid.

Samlad titt: Därför är taggsystem så populära

Taggbaserade passagesystem har etablerat sig som den mest använda och tillförlitliga teknologin inom modern tillträdeskontroll. Deras kombination av enkelhet, säkerhet, skalbarhet och låga underhållskostnader gör dem till ett givet val för såväl privata fastighetsägare som större organisationer. Med teknologier som RFID och MIFARE i ryggen ger taggsystem möjlighet till exakt styrning av access utan att kräva fysisk kontakt eller slitage.

Visst finns det svagheter, såsom beroendet av elektricitet eller risken för borttappade taggar – men dessa vägs i regel upp av de många fördelarna. I en tid där kontroll, flexibilitet och dokumentation är centralt för både arbetsmiljö och säkerhet, är taggsystem inte bara en trend – utan en etablerad standard.

Passerkontroller och automatiska dörröppnare, funkar de i kombination? I vår nästa artikel kan du läsa mer om just dörrautomatik, välkommen!